Foredrag om børnevenlig bolig … part 1#

Published on: feb 17 2011 by cven


For en hel del onsdage siden var jeg til et utrolig interessant foredrag om børnevenlige boliger og børneværelser i al (u)almindelighed med ideer til indretning og møblering, fokus på problemområder i værelserne og hvordan der kan blive mere plads til børn og kreativ udfoldelse. Foredragsholderen var en meget driftig dame ved navn Laura Scheuer Trøstrup, designer, stylist, skribent for Alt for damerne, Boligmagasinet og brevkasseredaktør for det skønne blad BoligLiv.
Udover det har hun den skønneste blog der hedder: “the sweet spot“, der er en fryd for øjet med flotte billeder og ikke mindst med super mange gode tips og ideer til spændende ting og sager til boligen. En rigtig lille lækkerbidsken, som jeg har stor fornøjelse af at følge med i.

Ordet “børnevenlig” bolig var på en måde nyt for mig og alligevel ikke. Når man lever med børn, kan man selvfølgelig ikke undgå at tænke dem med i indretningen og planlægningen af boligen, men jeg tror aldrig, at jeg decideret har sat mig ned og reflekteret over HELE boligen set fra børnehøjde. Hvordan fungerer køkkenet, badeværelset, gangen, stuen etc. for ungerne – er der plads til dem og deres store og små sysler? Netop dette var Laura fra The sweet spot meget stor fortaler for – og hvor var det sundt at blive rusket lidt i og se verdenen fra en anden vinkel.
Ingen andre grupper i befolkningen ændrer bolig og har så mange krav til ændringer og omstillinger, som familier med mindre børn (dvs børn under 10 år). I disse første år ændrer behovet sig drastisk fra eks. puslebord og ammehjørne til plads til computerspil, uanede mængder af legetøj, racerbane, hyggehjørne, hulerum, opbevaring af flyverdragter, støvler, regntøj etc.

Typisk har børn meget færre m2 end voksne, men behovet er tilsvarende stort for plads til leg og hygge. Måske kan det være meget sundt at åbne hoveddøren til dit hjem og gå rummene igennem ét efter et for at se, om der er plads til dit barn. Helt optimalt burde børnene have afsat m2 af i alle rum til deres egne ting, så de også føler, at der er sjovt at være og plads til dem. For der skal jo være plads til leg, rod, spil etc. I de år hvor børnene er mindre, har de et meget større behov for trygheden og samværet med de voksne, end når de bliver større. Tankevækkende er det i hvert fald at forældrene ofte beklager sig over, at børnene ikke gider være på deres værelser, imens de er små, men nærmest skal hives ud af dem, når de er større, for at være sammen med forældrene!
Hvis der i stedet blev prioriteret plads til eks. et lege/hyggehjørne, et par hylder til en købmandsbutik, plads rundt om computeren, så man kan sidde sammen, en væg til at tegne på, eller hvad med en gynge i bryggerset, en tipi i stuen, tape på gulvet til en cykelbane i gangen osv., osv. så får samværet helt andre præmisser og bliver måske (endnu) sjovere for alle.
Indretning er foranderlig – ligesom børn 🙂

Øverste profil-billede er venligst udlånt af Homesweetspot.dk og taget af fotograf Line Thit Klein.

Filed under: børnevenlige huse, børneværelse, familieliv, indretning

Leave a Reply

*

*